2021. június

Föld Napja - Tanulmányi kirándulás Galgahévízen

A felhívás fő céljához kapcsolódóan szakirányú tanulmányi kirándulást terveztünk és bonyolítottunk le.

A program 96 tanuló és 4 kísérőtanár részvételével valósult meg. Két 50 fős busszal indultunk útnak Galgahévízre.

Galgafarm az ökofalu Galgahévíztől 4 kilométerre, a Bika-tó mellett található, ideális természetben, erdőkkel és tavakkal körül ölelt tájon.
Néhány gondolat a faluról: A falu születésének gondolata az 1980-as évekig nyúlik vissza, amikor egy baráti társaság rájött arra, hogy a jelenlegi formájában, hosszútávon nem fenntartható az élet, hiszen az ember már hosszú ideje rombolja maga körül a környezetet.
A falu létrehozásának célja az volt, hogy az ott lakók ökológiai lábnyommal mérhető fogyasztási szokásai ne haladják meg azt a mértéket, amellyel a következő generációk esélyeit rontanák.

Megérkezésünket követően a diákokkal végig sétáltunk a jellegzetesen, környezettudatosan épült házak között. Megfigyeltük, hogy milyen anyagokat használtak fel az építésük során, melyek kizárólag természetes anyagok, úgymint szalmabála, vályogtégla, fa és nád. A faluban nem sok házat láttunk, de az ötletgazdák egy 50 házas közösségről álmodtak.
Tovább haladva láthattuk milyen megújuló energiaforrásokat használnak, köztük volt a szélkerék, napkollektor, napelem és a tűzifa.

A házak körüli termőföldeken a gyerekek nagy örömére találkoztunk háziállatokkal (szárnyasok, lovak) és azt is megtudhattuk a helyi kísérőtől, hogy biogazdálkodással is foglalkoznak.

A kirándulás által a gyerekek személyes tapasztalatokat gyűjthettek az energiatudatos életmód megvalósításának gyakorlatáról, minta értékű kezdeményezést ismerhettek meg.

 

Néhány kép az eseményről

   
   
   
   
   
   
   

Látogatottság

Month 115

All 3614

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Nyitvatartás

7-18 óráig

KEHOP 5.4.1

Projekt azonosító: KEHOP-5.4.1-16-2016-00287
Projekt címe: Szemléletformálási programok megvalósítása a Noszvaji Figedy János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában
Kedvezményezett neve: ETK
Szerződött támogatás összege: 4,22 millió
Támogatás mértéke: 100%
Tervezett befejezés: 2021. október 14.

KAPOCS

Elménysuli

Hulladékcsökkentés

Okosan a pénzzel

Diákigazolvány

Programok

Iskolagyümölcs program képeIskolatej program képe

Iskola rendőre programKézilabda program plakát

Pályázataink

Comenius CECCY logo

TIE pályázat elismerés

Határtalanul

Határtalanul pályázat képe

Kövess minket