2020. augusztus

Műanyagtörvény

A Parlament pénteken fogadta el az egyszer használatos műanyagok kivezetését célzó jogszabályt, amely az uniós előírás értelmében 2021. július 1-től betilt számos egyszer használatos műanyagot. A hazai jogszabály az uniós követelményeket is túlteljesíti, hiszen a Greenpeace Magyarország egyedmillió ember által támogatott kampánya miatt a műanyag zacskók korlátozására is kiterjed.

A Greenpeace szerint az új szabályozás ennek ellenére komoly előrelépés, jelenleg ugyanis semmilyen korlátozás nincs a műanyag zacskók forgalmazására, és az úgynevezett „lebomló” zacskókon sincs termékdíj. Az új jogszabály alapján betiltják a 15 és 50 mikron közötti falvastagságú műanyag zacskókat. A 15 mikronnál vékonyabb, úgynevezett „kiflis zacskók” termékdíját hússzorosára emelik: a jelenlegi 57 forint per kilogramm helyett 1900 forint per kilogrammra. Emellett a többnyire csak speciális, ipari körülmények közt lebomló zacskókra is bevezetnek 500 forint per kilogrammos termékdíjat. A 15 mikronnál vastagabb zacskók (ide tartoznak például a vékony füles szatyrok) esetén csak ezeket a lebomló zacskókat engedélyeznék, szintén 500 forint per kilogramm termékdíjjal. A további részleteket a törvényre épülő kormányrendelet fogja szabályozni.

forrás: https://24.hu/tudomany/2020/07/03/magyarorszag-muanyag-korlatozas-jogszabaly/

Látogatottság

Month 73

All 3767

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Nyitvatartás

7-18 óráig

KEHOP 5.4.1

Projekt azonosító: KEHOP-5.4.1-16-2016-00287
Projekt címe: Szemléletformálási programok megvalósítása a Noszvaji Figedy János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában
Kedvezményezett neve: ETK
Szerződött támogatás összege: 4,22 millió
Támogatás mértéke: 100%
Tervezett befejezés: 2021. október 14.

KAPOCS

Elménysuli

Hulladékcsökkentés

Okosan a pénzzel

Diákigazolvány

Programok

Iskolagyümölcs program képeIskolatej program képe

Iskola rendőre programKézilabda program plakát

Pályázataink

Comenius CECCY logo

TIE pályázat elismerés

Határtalanul

Határtalanul pályázat képe

Kövess minket