2021. március

Újrahasznosítás Világnapja

2019 március 18-án ünnepelték először az Újrahasznosítás Világnapját. Ez a nap felhívja az emberek figyelmét az újrahasznosítás fontosságára.

Bevezetésként lássunk néhány igen kétségbeejtő adatot a környezetszennyezés témakörében, melyeket az ENSZ tett közzé egyik tanulmányában.

 • Jelenleg az emberek 1,7-szer olyan ütemben fogyasztják a bolygó természeti erőforráskészletét, mint ahogy az képes lenne újratermelődni.
 • 1970 óta a Föld népessége a kétszeresére nőtt, az egy főre eső GDP pedig a négyszeresére. Ennek következtében a fejenkénti anyagfelhasználás évi 7 tonnáról 12 tonnára ugrott. A fenntartható felhasználás mértéke évi 4 tonna/ fő lenne.
 • A nyersanyagok kitermelése és feldolgozása felel a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának 53%-áért, és a biodiverzitás csökkenésének 90%-áért. A földhasználat miatt az elmúlt 10-12 év alatt a fajok 11%-a kipusztult.

„A világnap célja a Föld értékes természeti erőforrásainak megőrzése érdekében a lakosság, valamint a fiatalok felvilágosítása az oktatásban az újrahasznosítás fontosságáról. Arról, hogy a hulladék nem biztos, hogy szemét, hogy újrahasznosítással értékes használati tárgyak készíthetők belőlük némi kreativitással, valamint, hogy a szelektív hulladékgyűjtés megkönnyíti a további feldolgozhatóságot.”

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet , hogy a minket körülvevő tárgyakra erőforrásként és ne hulladékként tekintsünk, ismerjük fel az újrahasznosított termékek valós értékét!

Hogyan lehetünk „Újrahasznosítók”?

 • Gyűjtsük szelektíven a hulladékokat!
 • A gyűjtőkonténerbe csak tiszta és száraz hulladékot tegyünk!
 • Használjunk kevesebb műanyagból készült dolgot!
 • Javítsuk meg és használjuk újra a régi holmikat!
 • Újra hasznosítással kapcsolatos tudásodat oszd meg másokkal is!

A hulladékhasznosítás a háztartásokban és az ipari termelésben is fontos és sürgető feladat! Ha valamiből nem kell újat előállítani, akkor az erőforrásokkal is spórolunk, valamint csökken a hulladékmennyiség, ami a szeméttelepre jutna. Ha a háztartásba, otthoni felhasználásra nem egyszer használatos dolgot veszünk, akkor kevesebb szemetet termelünk és hosszú távon a pénztárcánkat is kíméljük (pl. PET palack vagy kulacs).

Fogyasztói döntésünkkel segíthetjük az ipari újrahasznosítást úgy, hogy vásárláskor az újrahasznosított terméket választjuk (pl. újrahasznosított papírt vesszük meg, nem a fehéret)!

Mit hasznosíthatunk újra?

 • Szelektív hulladékgyűjtéskor a papír, fém, üveg, műanyag hulladékot a megfelelő konténerbe tesszük tisztán!
 • Az elromlott elektronikai gépeket bevihetjük a gyűjtőpontokra. Szétszedik, az ép, működő alkatrészeket felhasználják. Az elektronikai hulladékokban toxikus anyagok vannak, melyek károsítanák a környezetet, Földünket, ezért ezeket megfelelő módon kell megsemmisíteni.
 • Textíliákat elajándékozhatjuk, leadhatjuk adományboltokban. Bevásárlóközpontoknál kihelyezett gyűjtőkonténerekbe is tehetjük, a jó minőségűeket rászorulóknak adják, a gyenge minőségűeket géprongyként hasznosítják.
 • A veszélyes hulladékok külön gyűjtése és leadása is fontos! A lemerült elemeket elemgyűjtő pontokon helyezhetjük el.
 • A lejárt gyógyszereket leadhatjuk a gyógyszertárban.
 • A fáradt olaj és az akkumulátor szintén ebbe a kategóriába tartozik. A veszélyes hulladékok gyűjtésével, megfelelő helyre történő leadásával, felszámolásával sokat tehetünk környezetünk megóvása érdekében!
 • Barkácsolással, kreatív tevékenységekkel, alkotások létrehozásával is újrahasznosíthatunk hulladékokat!
 • PET palackból készíthetünk madáretetőt, virágtartót, tojástartóból, WC-papír gurigából figurákat stb.

Ezeket összegyűjtve globálisan megfogalmazva a legfontosabb, hogy próbálj kevesebb műanyagból készült dolgot vásárolni.

 

forrás: https://pandoo.hu/marcius-18-ujrahasznositas-vilagnapja/

Látogatottság

Month 92

All 4204

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Nyitvatartás

7-18 óráig

KEHOP 5.4.1

Projekt azonosító: KEHOP-5.4.1-16-2016-00287
Projekt címe: Szemléletformálási programok megvalósítása a Noszvaji Figedy János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában
Kedvezményezett neve: ETK
Szerződött támogatás összege: 4,22 millió
Támogatás mértéke: 100%
Tervezett befejezés: 2021. október 14.

KAPOCS

Elménysuli

Hulladékcsökkentés

Okosan a pénzzel

Diákigazolvány

Programok

Iskolagyümölcs program képeIskolatej program képe

Iskola rendőre programKézilabda program plakát

Pályázataink

Comenius CECCY logo

TIE pályázat elismerés

Határtalanul

Határtalanul pályázat képe

Kövess minket