„Vár állott, most kőhalom…” – harmadik alkalommal nyertünk a Határtalanul! pályázaton

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a „Határtalanul! Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” elnevezésű pályázat keretében az idén 27 tanulónk és 3 tanárunk vett részt tanulmányi kiránduláson Erdélyben.

2016. május 18-án a Noszvaji Figedy János Általános Iskolából elindult egy kis csapat Erdély irányába, hogy minél több várat „elfoglaljon”, megcsodáljon. Ahogy annak idején 1552 ben Figedy János noszvaji kapitány „huszonheted magával” ment Egerbe Dobó István segítségére, úgy most is ennyi gyerek vonult több száz kilométeren keresztül különböző híres neves várakhoz és erődökhöz.
Első nap Arad komor helyén emlékeztek a szabadságharc vértanúira, Déva magos várában pedig Kőműves Kelemenné szellemével találkoztak. Aznapi harmadik állomásukon méltán érezték úgy, hogy Vajdahunyad „a várak királya”, ahogy Mikszáth Kálmán nevezte. Másnap Korond és Parajd közelében ősi székelyvárak dombja közt tündérekkel találkoztak, majd e vidék jellegzetes erődtemplomainak hűvösében megpihenvén, másnap ismét három várat hódítottak meg: Székelyudvarhelyen a Székelytámadt várat, Csíkszeredán a Mikó várat, majd Gyimesbükkön a Rákóczi várat, ami a történelmi Magyarország legkeletibb kis erőssége volt. Negyedik napon az egykori, dicső Erdélyi Fejedelemség központjába Gyulafehérvárra érkeztek. A kis hadsereg mintha a középkorba csöppent volna vissza, a hatalmas és gyönyörű székesegyházat látva, amelyben a hős törökverő Hunyadi is nyugszik.
Utolsó estéjüket is csekefalvi táborukban töltötték a lobogó tűz mellett, ahol az elmúlt napok „csatáinak” élményeiről meséltek egymásnak. A hazaúton Mátyás szülővárosa Kolozsvár majd Nagyvárad következett, ahol az aradi és a gyulafehérvári várakhoz hasonló, bástyáival különleges csillag alakot formáló hatalmas erőd látható.
A noszvaji kiscsapat hosszú hadjárata Erdélybe izgalmas és kalandos volt, s bizony a török is megirigyelte volna azt a teljesítményt, amit öt nap alatt véghezvittek: 13 várat ennyi idő alatt elfoglalni nem kis munka volt.

 

Kövess minket

Eseménynaptár

Programok

Iskolagyümölcs program képeIskolatej program képe

Iskola rendőre programKézilabda program plakát

Pályázataink

 Comenius CECCY logo

Határtalanul pályázat képe

TIE pályázat elismerés